lauantai 4. syyskuuta 2010

Vilja- ja maitoallergisen sallitut tuotteet

Monet luontaisesti gluteenittomat tuotteet sopivat vilja-allergisen ruokavalioon. Kuitenkin esim. sallittuja karkkeja on vaikea löytää. Jos riesana on lisäksi maitoallergia, sopivien maitoa korvaavien tuotteiden löytäminen on myös hankalaa. Suurin osa kaupan soija- ja riisijuomista soveltuu vilja-allergiselle mutta jogurtit, ruokakermat yms aiheuttavat jo suurta päänvaivaa.

Tässä lista kivoista tuotteista jotka käyvät herkällekin vilja-allergikolle sekä maitoallergikolle:


Karkkihyllystä:

Kirpeät kaverit
100g, valmistaja Urtekram A/S, Tanska.
Ainekset: Maissisiirappi*, ruokosokeri*, liivate*, kurkumajauhe*, sitruunahappo, luonnolliset aromit, pintakäsittelyaine (ruokosokeri*). Ei sisällä muita aineita.
* = Luomu.

Mistä löytyi: City Market


Gluteeniton Lakritsi
100g, valmistaja Porvoon Lakritsi
Ainekset: Sokerisiirappi, riisijauho, ruohosokerimelassi, lakritsiuute, väri lääkehiili, luontainen aromi (anisöljy).
Mistä löytyi: S-market ja City Market

Wiener Nougat (mantelinougatkonvehteja)
210g, valmistaja Fazer
Ainekset: Manteli 43%, sokeri, kaakaovoi, kaakaomassa, aromi (vanilliini). Saattaa sisältää pieniä määriä hasselpähkinää.



Keksihyllystä:


 Semper Kolakeksit
150g, valmistaja Semper
Ainekset: Kasvimargariini (kasviöljy, kasvirasva, vesi, emulgointiaine (E471 kasviperäinen), suola, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiini), sokeri, riisijauho, maissitärkkelys, perunajauho, modifioitu perunatärkkelys, siirappi, sakeuttamisaineet (E412, E464, E401, E440), nostatusaineet (E450, E500, E575), suola, vanilja-aromi.





Sipsihyllystä:



Kartanon Original perunalastut
Valmistaja: Taffel

Ainekset: Peruna, auringonkukkaöljy, suola





Maitohyllystä:

Alpro Soya vanukkaat
4x125g , valmistaja Alpro Soya
Esim. vaniljavanukas:
Ainekset: Vesi, sokeri, kuoritut soijapavut (6%), sakeuttamisaineet 
  (muunnettu tapiokatärkkelys, karrageeni), trikalsiumfosfaatti, aromi,   merisuola, kurkumauute, vitamiinit (riboflaviini, B12, D2).
Vanukasta löytyy myös suklaan ja tumman suklaan makuisena

Alpro Soya  maustamaton soijajogurtti
500g, valmistaja Alpro Soya
Ainekset: vesi, kuoritut soijapavut* (7,9%), tapiokasiirappi*, stabilointiaine (pektiini), maissitärkkelys*, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), merisuola, Bifidobacterium, hapate (S. thermophilus, L. bulgaricus) *= luonnonmukaisesti viljelty (CERTISYS-BE-BIO-1).



Keiju Soygurt ®
0,75 l, valmistaja Keiju
esim. mustikka
Ainekset:Vesi, soijapapu (9,6 %), mustikkavalmiste (sokeri, mustikka, säilöntäaine (E202), aromit), kasvikuitu, modifoitu maissitärkkelys, trikalsiumfosfaatti, stabilointiaine (pektiini), suola, hapate
Keijun Soygurtia löytyy myös mansikan- tai vaniljanmakuisena
Mistä löytyi: Valintatalo


Rice Dream Cuisine -ruokakerma
Kasvipohjainen vaihtoehto kermalle, ruoanlaittoon ja leipomiseen
200ml,valmistaja Hain Celestial Europe
Ainekset: Vesi, riisin ainesosat (riisisiirappi*, riisitärkkelys*, riisijauho*) (10%), auringonkukkaöljy* (7%), emulgointiaine: auringonkukkalesitiini, sakeuttamisaine: karrageeni ja johanneksenleipäpuujauhe, merisuola, luontainen aromi*.
*Ekologisesti viljelty
Mistä löytyi: Prisma ja S-market

9 kommenttia:

  1. Hei! Kiva blogi sinulla!
    Olen moniallergisen tytön äiti, joten tuo allergiaruokien metsästys kaupasta on tuttua. Meidän pelastus on ollut allergisten ruokakauppa Allermiina (allermiina.fi). Siellä on todella monipuolinen valikoima ruoka-allergisille! :)

    VastaaPoista
  2. Heippa! Täällä toinen vilja-allerginen + maissikin vähän siinä rajoilla. Maitotuotteita voin käyttää jonkin verran. Miten on, ootko löytänyt mitään sinappeja/ketsuppeja joita voit käyttää? :)

    VastaaPoista
  3. HEI
    Tyttäreni 7 v samassa jamassa kuin sinä. Hän ei ole diagnostisoitu missään sai´raalassa vaan scio - biores tutkimus näytti samat viljat kuin sinulla ja maitotuotteet myös, ja ettei olisi liian helppoa- manteli, pinaatti, kananmuna, maapähkinä ja maissi myös pois... Olen yrittänyt ja tunnen jo itseni avuttomaksi, tänään lipsahti ja iso pipari aiheutti mahakivut tuntikausiksi... Koulun lääkäri ei usko minua :/

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Kiitos kun haluat jakaa tietojasi. Tästä blogista on paljon iloa ja apua.

    Hyvää joulua sinulle!

    :) Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Sain vastauksen Mausteaitta Oy:ltä: Heillä on sinappi nimeltä Kotisinappi, joka on täysin viljaton ja maidoton myös, ei siis sisällä mitään muunneltua tärkkelystäkään ja on säilöntäaineeton.

      Samoin myös Heinzilta tuli vastaus, että heidän
      Heinz tomato ketchup 875 ml on täysin viljaton ja maidoton myös.

      Molemmat tuotteet ihan hyvän makuisiakin! :)Kristiina

      Poista
    2. Jep, meilläki molemmat käytössä ja toimii :)

      Poista
  5. Kiitos paljon sinappitietämyksestä! :) Hankalaa on myös, että ollaan siskon kanssa allergisia sitruunahapolle (e330), siis sille synteettiselle. Sitä vasta joka paikassa onkin..huh..

    VastaaPoista
  6. Mutta mistä kaikki johtuu... Olen ehkä jäljillä jos väitän että joiltakin meistä puuttuu ne aminohapot suolistosta jotka pilkkoo tiettyjä ruoka-aineita. (maksan niitä pitäisi ja sapen kai auttaa valmistumaan).Olen itse syönyt entsyymivalmistetta ja se auttaa oireisiini. Minua ei ole diagnostisoitu sairaalassa vaan scio-biores tutkimukssella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä uskon tuohon myös, ja syönkin välillä probiootteja hevosen annoksia... Ja on niistä kyllä apua. Olen huomannu, että jos maha on kipeä niin esim Molkosan auttaa minulla. Suosittelen muillekin!

      Poista