sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Oma tarinani

Olin koko elämäni kärsinyt mysteerisistä vatsakivuista ja päänsäryistä. Noin vuosi sitten kuvaan mukaan tulivat pahat suolisto-oireet ja tuntui ettei mikään ruoka imeytynyt kunnolla. Painokin oli pudonnut melkoisesti ja syytä ei löytynyt. Oireet alkoivat viitata hyvin vahvasti keliakian joten se testattiin. Tulos oli negatiivinen. Lääkäri kysyi, oliko maitotuotteiden kanssa ollut ongelmia ja siihen totesin, että ei ollut. Seuraavana epäilyyn tuli harvinainen, mutta silti mahdollinen vilja-allergia. Välttämis-altistuskokeen avulla syylliset löytyivät: vehnä, ohra, ruis, kaura, ja myöhemmin myös tattari.

Viljattoman ruokavalioni myötä oireet paranivat lähes kokonaan, mutta jostain ilmestyi mysteerinen nuha aivastelukohtauksineen. Luulin ensin siitepölyallergiaksi, mutta kun kausi alkoi olla ohi, niin nuha vaan jatkui. Jostain sain ajatuksen päähäni laittaa se maito kuitenkin pannaan, ja simsalabim - nuha oli poissa! Minulle ei ollut tullut mieleenkään että maito voisi aiheuttaa hengitystieoireita.

Nykyään ruokavalioni on viljaton ja maidoton ja voin paremmin kuin koskaan. Joskus nautin maitotuotteita pieninä määrinä, esim mozzarellaa salaatissa, mutta pyrin aina käyttämään luomuversiota, jos sitä vaan on saatavilla.

Aina välillä saatan kuitenkin saada allergisia reaktioita vaikka olisin kuinka varovainen - varsinkin ravintolassa käynnin jälkeen, tai ylipäätään jos on tullut syötyä muualla kuin kotona.

8 kommenttia:

  1. Liityin lukijaksi, vilja-allergisten blogeja ei ole turhan paljoa olemassa!!

    Ja ihana kun on joku muukin joka tietää, millaista tämän kanssa eläminen joskus on. Itselläni ei tosin ole tämän lisäksi maitoallergiaa, voin vain kuvitella miten paljon se kaventaa ruokavalikoimaa entisestään!

    Tsemppiä ja jaksamisia :)

    VastaaPoista
  2. Itselläni on maito- ja vilja-allergia ainakin luulen. Olin syömättä 2 vuotta maitotuotteita käytin ainoastaan floraa tulin huonovointiseksi ja huonokuntoiseksi siitä kuulema se on myrkkyä jätin sitten aloin käyttää meijerivoita ja luomujuustoa kunnolla tulin hyvinvointiseksi ja terveeksi. Minulla ei ole keliakiaa eikä laktoosiallergiaa on tutkittu. Mä luulen teollisesti käsitelty maidot aiheuttavat vilja-allergiaa apulehdistä oli juttu tytöstä sillä oli vilja-allergiaa johtui siitä maidoista jotka ovat homogenoitu. Käyt lukemassa Antti Heikkilän blogia siinä hän kertoo, että luomumaito sopii allergisille. Muuten onko sinulla ärtynyt paksusuoli? minulla on, kuulema paksusuoli ei siedä viljaa. Minun herkkä vatsani johtuu luultavasti kun synnyin keskosena kuukauden aikaisemmin sain vauvana muitten äidinmaitoa tai lehmän maitoa synnytysosastolla 2 viikkoa sen jälkeen pääsin kotiin imemään tuttipullosta kun äidilläni ei tullut maitoa rinnoista eli sain korvikemaitoa koko vauva ajan ja ajattelin siitä johtuvan vilja-allergiani. Tämä on tarinani, toivottavasti oli jotain apua sinulle ettet tarvi kärsiä.

    Meinaan syödä viljoja kun hetki tulee, oliko luomumaito ja -juusto siitä apua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei ainakaan luomuversiotkaan käy, kokeiltu on...

      Poista
  3. Hei Vilma!

    Kiitos tästä blogista. Minulle lääkäri väittää ja olen samaa myös lukenut muualta, ettei aikuisella voi olla vilja-allergiaa, vaan on kyse ärtyneestä paksusuolesta tms.

    Olen välttämis-altistamis testauksella huomannut, etten voi syödä kauraa, ruista, ohraa, vehnää, enkä maissia.

    Vältän siis noita, mutta ihoni kutisee pistelevästi ja uloste kelluu ja on keltaista. Millehän olisin vielä allerginen? Tattarille....

    Onko kenelläkään vilja-allergisella ollut kelluvaa, keltaista ulostetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tuli jossain vaiheessa joistain soijatuotteista kutinaa, en tosin tiedä oliko kyseessä itse soija vai ehkä joku lisäaine.. Parhaiten saa selville kun jättää hetkeksi pois kaiken prosessoidun ruoan..

      Poista
  4. Kiitos paljon, kun olet kerännyt tietoa näistä allergioista. Itsellä ollut kaikenlaista mystistä vaivaa, jonka olen viimeaikoina alkanut epäillä johtuvan viljoista. Nyt siis edessä niiden pois jättäminen kokeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluksi uusi ruokavalio ja kokeilut ovat hankalia, mutta kaikkeen tottuu. Sitten kun palkaksi saa hyvän olon, niin eipä tee niin mielikään syödä "kiellettyjä" juttuja :) Tsemppiä!

      Poista
  5. Hei Vilma!
    Haluan vain kiittää Sinua, kun olet jakanut tietoa vilja-allergiasta.
    Itselläni ilmenivät hitaasti voimistuen erilaiset mystiset oireet, joiden takia viimein uskaltauduin lääkäriin. Siinä vaiheessa myös hiustenlähtö oli voimakasta ja joka myös käsittääkseni kuuluu keliakian oirekuvaan. Lääkäri oli kuitenkin, täydellisen moitteettomat (kaikki mahdolliset) testitulokset saatuaan, sitä mieltä, että minulla on mielenterveysongelmia, eikä suostunut tutkimaan enempää, vaan kehotti ottamaan yhteyttä mielenterveystoimistoon.
    En ottanut sinne yhteyttä vaan aloin etsimään tietoa. Sattumalta löysin blogisi ja huomasin itselläni lähes samat oireet, kuin mitä olit itsestäsi julkaissut. Testasin itse kaikki kotimaiset viljat sekä hirssin ja tattarin yms. Lopputuloksena huomasin, että minulle soveltuvat ainoastaan peruna, riisi ja maissi. Käsiteltyjä maitovalmisteita en kykene käyttämään, joten käytämme ainoastaan raakamaitoa, jonka kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Nyt olen ollut kolme vuotta viljattomalla.

    Suuret Kiitokset.

    VastaaPoista