lauantai 4. syyskuuta 2010

Vilja-allergiasta

Vilja-allergiassa allergikko on herkistynyt yhdelle tai useammalle viljalle.Allergisen reaktion aiheuttaa viljan proteiini, enimmäkseen vehnä, mutta myös kaura, ruis ja ohra. Itselläni oireita aiheuttaa myös tattari.
Vilja-allergia on yleensä pikkulasten tauti ja siitä voi parantua. Kuitenkin aikuisiällä puhjennut allergia harvemmin paranee. Ainoana hoitona on allergisia oireita aiheuttavan viljan tai viljojen välttäminen.
Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia, joka taas on ohutsuolta vaurioittava autoimmuunisairaus, ei allergia.

OIREITA:
- vatsakipu
- huonovointisuus
- oksentelu
- ripuli
- ilmavaivat
- turvotus koko vartalossa, erityisesti vatsanalueella
- ihottuma
- kutina tai pistely iholla
- päänsärky
- aivastelu
- nuha/tukkoisuus
- käheä ääni
- viluisuus
- kova väsymys ja voimattomuuden tunne
- verenpaineen aleneminen
- kalpeus
- sumuinen olo päässä
- aikuisiän akne
- hiustenlähtö
- hauraat ja aaltoilevat kynnet
- levottomuus / hyperaktiivisuus / keskittymiskyvynpuute

Jos tiedät jatkoa listaan, jätä kommenttia niin täydennetään :)

9 kommenttia:

  1. Lisää listaan: mieletön suoliston turvotus ilman kivun tunnetta. Itsellä ainakin turpoaminen tapahtui noin 10min syönnin jälkeen ilman kipua. Ja nyt puhun ihan kunnon turvotuksesta +20cm vyötärönmittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tohon voin ehdottomasti yhtyä! Sitä ihan silmissä "lihoo ja laihtuu"!

      Poista
  2. Itse lisäisin vielä hiustenlähdön, kynsien haurastumisen & aaltoilevan pinnan, sekä levottomuuden/hyperaktiivisuuden. Pahentaa siis itselläni radikaalisti ylivilkkausoireita, joita ei enää puoleentoista vuoteen ole ollut kun viljaton elämä alkoi tehoamaan. Paitsi silloin kun on syönyt tai juonut mitä tahansa viljapohjaista sisältävää. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, itselläni lähti puolet hiuksista vähän sen jälkeen kun oli pahimmat oireet ennenkuin tiedettiin mistä on kyse.. Kynnet oli paperia, halkeili keskeltä ilman kummempaa syytä ja oli tosi kipeät sormenpäät. Levottomuus myös ehdottomasti listaan... tuttua... :/

      Poista
  3. Moi,

    täällä yksi vilja-allergikko (moniallergikko)! Kiitos kivasta blogistasi, jonka tosin löysin vasta nyt. Lupaan tulla uudestaan ja toivon, että jaksat edes silloin tällöin päivitellä blogiasi. Olisi mukavaa esim. kehitellä reseptejä toisten vilja-allergikkojen kanssa, vaikka vähän uniikkeja olemmekin usein ruokavalioiltamme. Oirelistalle (lähinnä vehnäallergia) lisään:

    - vaarallisimpana kaikista anafylaksia, joka tosin vain harvoilla vehnäallergikoilla!! (nk. vehnä-rasitusanafylaksia)
    - vatsakrampit ja kaikki ns. ärtynyt paksusuoli -oireyhtymän oireet
    - jatkuva nuha, jolle tyypillistä vetisyys
    - kasvon alueen (erit. silmäluomet) turvotus
    - jauhoja vahingossa hengitettäessä (esim. leipomisen yhteydessä) voimakkaat hengitystieoireet
    - käsi-ihottuma esim. vehnätaikinasta leipomisen jälkeen

    VastaaPoista
  4. Hei!
    Onko kenelläkään tuntemuksia nivelissä? Itselläni - enimmäkseen polvet - ovat väsyneen tuntuiset / kipeät ja toisinaan turpoavat tuosta polvilumpion yläpuolelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mulla tulee ranteet todella kipeäksi jos poikkean oikeelta tieltä ja muutenkin kaikkia niveliä vähän aristaa!
      T. Vilma

      Poista
    2. On ollut nivelkipuja. Koviakin. Erityisesti jalkapöydän ja päkiän alueella, mutta lievemmin myös muualla: nilkat, varpaat, sormet ja vähän ranteetkin. Kumma kyllä polvia en muista koskaan särkeneen.

      Olin aikoinaan useamman kuukauden Yhdysvalloissa ja siellä olin tosi huonossa kunnossa. Tai olin kyllä toimintakykyinen, mutta jatkuvana seurana kova väsymys, voimakas pitkittynyt nuha, vatsavaivat ja erityisen kovat kivut nivelissä mm. jalkojen alueella. Oli myös ihovaikeuksia. Tajusin jollain tavalla, että ainakin osa vaikeuksista liittyy ruokaan, mutta tilannetta oli siellä vaikea korjata. Yhdysvalloissa syödään ihan hirveästi vehnää kaikissa eri muodoissa ja lisäksi maissia. Perunaa siellä tarjotaan lähinnä ranskalaisina perunoina ja sipseinä, jotka ovat myös epäterveellisiä mutta toisesta syystä. Söin tosi paljon hedelmiä ja keittelin itselleni kaurapuuroa. Puurohiutaleitakin oli vaikea löytää vehnättöminä. Jugurttejakin söin, mutta siellä jugurtit ovat monesti täynnä sokeria ja lisäaineita. Joitain tosi hyviä jugurtteja löytyi silti, mutta ei joka kaupasta. Lämpimiä aterioita söin aasialaisissa ravintoloissa, joissa oli aina jotain riisiruokia tarjolla. Nuudelithan on usein vehnästä tehtyjä. Myös pähkinöitä ja tummaa suklaata söin. Mutta eipä ole kovin helppo paikka tuo Yhdysvallat. Eri asia on, jos pystyy itse valmistamaan ruokansa. Siihen tarvitaan kuitenkin aika paljon perusraaka-aineita kuten mausteita, joten jos reissaa ympäri maata kuten minä, sekään ei ollut oikein mahdollinen vaihtoehto. Jonkun verran oli saatavilla salaatteja, joissa oli mukana proteiinia kuten lohta, keitettyjä munia, kanaa tms. Se oli vaikeaa, että minulle yritettiin koko ajan tyrkyttää pizzoja, hampurilaisia ja Subway-tyyppisiä leipiä. Kun sanoin, etten halua/voi niitä syödä, he alkoivat entistä aktiivisemmin markkinoimaan niitä minulle ja selittämään, että niissä on niin paljon makuvaihtoehtoja että kaikille löytyy kyllä mieleinen tuote :D

      Yhdysvalloista voi löytää myös Fish & Chips -ruokaa, mutta kala on saatettu paneroida vehnällä. Thai-ravintoloista löytää usein myös sopivia ruokia ja monille sopii sushi. Rannikkokaupungeissa (esim. Boston) on yleensä kalaravintoloita ja niistä saa muutakin kuin pelkkiä lobstereita. Irkkuravintoloista saa Shepherd's Pie / Cottage Pie -ruokaa, jossa on perunaa ja lihaa.

      Joka tapauksessa, jos vehnäallergikko (tai vilja-allergikko) matkustaa Yhdysvaltoihin, niin kannattaa etukäteen miettiä ruoka-asioita. Varsinkin jos menee sinne vaihto-oppilaaksi tai muuten pidemmäksi ajaksi. Yhdysvalloissa kaikki syövät pizzaa ja hampurilaisia yhdessä. Jos et pysty osallistumaan siihen touhuun, olet todella outo lintu. Lisäksi sieltä on ihan yksinkertaisesti hankala löytää muita ruokapaikkoja. Isommissa kaupungeissa kyllä tarjontaa on, mutta esimerkiksi aasialaisia ravintoloita ei ole yhtä paljon kuin Euroopassa. Niistäkin osa tarjoaa vehnäpainotteista ruokaa (nuudeliravintolat) tai pita-leipäruokaa. Lähi-idän ravintoloista voi kyllä löytää ihan hyviä falafel-aterioita ja muitakin ilman vehnää. Aasialaisia ravintoloita on eniten aasialaisten omissa kaupunginosissa (mm. China Town). Toisaalta kaikkien ravintoloiden pyörittäjät eivät todellakaan tunne allergia-asioita ja aterioissa saattaa olla vaikka mitä yllättäviä ainesosia. Valitettavasti.

      Poista
  5. Hei, löysin palstalle kun etsin tietoa vehnäallergiasta. Itselläni vointi on ollut tosi hyvä, kun olen 2 vuotta ollut ilman vehnää. Ei ole testattu muuta kuin keliakia, jota ei ole. Mutta tuohon nivelkohtaan, mulla ainakin tulevat monet nivelet kipeäksi vehnästä. Tuli taas "testattua" tuo, kun joku kongressihotellin kokki oli sitä mieltä, että spelttiä voi antaa ihmiselle, joka välttelee vehnää..

    VastaaPoista