lauantai 4. syyskuuta 2010

Vilja-allergisen kielletyt aineet

Tervetuloa ainesosaluetteloiden ihmeelliseen maailmaan!
Vilja-allergisen on vaikea aluksi tietää, missä kaikessa viljoja voikaan olla. Pastat, pullat, kakut ja leivät jo ymmärrämme, mutta emme ole osanneetkaan ajatella että viljoja onkin melkein kaikessa mitä olemme tottuneet syömään. Seuraavassa olen luetteloinut listan ruoista, minkä ainesosat on hyvä tarkistaa ennen ostamista/syömistä:

Sisältävät usein viljoja/viljaperäisiä aineita:
- karkit
- liemikuutiot (paitsi Herbamare)
- soijakastikkeet (paitsi Tamari Soy Sauce)
- valmisruoat (paitsi useat lasten piltit ja bonat)
- lihaleikkeleet
- marinadit ja marinoidut kanat/lihat
- maustetut soijajogurtit
- halvimmat hillot ja marmeladit
- jäätelöt/mehujäät
- kaakaojauheet
- mehut

Aina kannattaa siis tarkistaa ainesosaluettelo. Aluksi kaupassakäynti on yhtä ainesosaluetteloiden lukemista, mutta nopeasti oppii mitä voi syödä ja mitä ei. Kannattaa kuitenkin aika-ajoin tarkistaa tuttujenkin tuotteiden sisältö, koska reseptejä joskus muutellaan.


Sen lisäksi, että pannassa ovat selkeästi ne viljat, joista allergiaoireita tulee, on herkkäoireisen vältettävä kaikkia aineita jotka ovat peräisin viljasta. Jos allergia ei ole niin paha, voi olla ettei oireita kaikista viljapohjaisista tärkkelyksistä ja siirapeista tulekaan. Joka tapauksessa ne on hyvä huomioida:


Tässä lista aineista, jotka ovat usein viljaperäisiä:
- glukoosi
- glukoosisiirappi
- glukoosi-fruktoosisiirappi
- rypälesokeri
- maltodekstriini
- tärkkelys
- tärkkelyssiirappi
- hydrolysoitu tärkkelys
- muunnettu tärkkelys
- proteiinihydrosylaatti
- mallasuute
- maltoosi
- maltitolisiirappi
- sorbitoli (vain erityisen herkillä)

Viljojen tärkkelyksessä on proteiinia vain vähän, joten viljasta valmistetut tärkkelykset eivät aiheuta oireita kaikille vilja-allergikoille, vain herkimmille.

Laita kommenttia, jos tiedät näitä lisää!

12 kommenttia:

  1. Hei Vilma,

    Tuhannet kiitokset tästä listasta! Omalla lapsellani (11v.) alkoi vajaa vuosi sitten pahat päänsäryt, väsymys, huimaus ja huonovointisuus ja syllisiksi ovat nyt pikkuhiljaa paljastuneet kotimaiset viljat. Eli nyt opiskellaan näitä asioita pakkauksia tavaillen ruokakaupassa. Olen tottunut tietoa netista sujuvasti hakemaan asiaan kuin asiaan, ja olin jotenkin yllättynyt kun en löytänyt käytännön neuvoja tähän vilja-allergiaan juuri ollenkaan... keliaakikoille kyllä. Reipasta jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiva että tästä on ollut apua :) Muistan itse kun olin aluksi ihan pihalla eikä tietoa meinannut löytyä yhtään mistään...

    VastaaPoista
  3. hei!

    mielettömät kiitokset myös minunkin puolestani tästä listasta! pojallani 1 v on vilja- ja maitoallergia eikä tosiaan mistään meinaa löytyä kattavaa listaa vältettävistä ruoka-aineista.Omituista on myös se ettei lääkäristäkään saanut minkäänlaista listaa. mutta onneksi on kaltaisiasi ihmisiä! KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips!

      Muunnetut tärkkelykset ovat usein viljaperäisiä.

      Eviran sivujen mukaan KEMIALLISESTI muunneltuja tärkkelyksiä ei tarvitse ilmoittaa, vaikka niiden alkuperä olisikin yliherkkyyttä aiheuttava vilja, mutta
      FYSIKAALISESTI TAI ENTSYMAATTISESTI muunnellut tärkkelykset pitää ilmoittaa siinä tapauksessa, jos ne ovat peräisin vehnästä, ohrasta, rukiista, kaurasta speltistä, kamut-viljasta

      Vija-allergisen on siis valitettavasti kyseltävä valmistajilta, jos pakkauksessa on merkintä
      E1404, 1410, 1412, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450, 1451, mikä siis viittaa kemiallisesti modifioituun tärkkelykseen.

      Alla linkki
      http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/elintarvikeparanteet/lisaaineet/tietoa_yksittaisista_aineista/muunneltu_tarkkelys

      Poista
  4. Kiitos todella paljon listasta! Huomasin, että siitä puuttuu ohramallasuute. Ainakin itselleni siitä tulee oireita.

    VastaaPoista
  5. Oletko juonut mitään alkoholijuomia koskaan? Esim siideriä? Onko sen valmistukseen käytetty viljoja vai onko se täysin luontaisesti gluteenitonta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siidereissä voi olla glukoosisiirappia sokerin vastineena. Muuten siinä ei viljoja käytetä :)

      Poista
  6. Kiitokset! Kuvittelin syöväni tänään täysin turvallista ruokaa, mutta tuolta listaltahan löytyi salaattikastikepullon sisälmykset 95%:sti =I

    VastaaPoista
  7. Hei! Tosi kiva blogi sulla. Itselläni todettiin maitoallergia hetki sitten, mutta olen jäänyt ihmettelemään miten 20vuotiaalle tulee yhden äkillinen maitoallergia? Oletko ite minkä ikäsenä allergisoitunut, vai oonko mä vaan se yks harva joku joka voi altistua allergiseksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ai ihan hävettää kun on taas niin pitkä aika että olen käyny ite kattomassa omaa blogia...

      Mä allergisoiduin noin 25-vuotiaana, vaikkakin muistan että epämääräisiä vatsaoireita ja päänsärkyjä on ollu kai koko elämän. Mutta viitisen vuotta sitten oireet alkoi olla yhtäkkiä niin selkeitä, ettei niitä voinut sivuuttaa. Syytähän näille ei oikein tiedetä varmuudella, lääkäritkin tuntuu olevan asiasta aika pihalla, valitettavasti :(

      Poista
  8. Mun sisko allergisoitui myös aikuisiällä, noin 35-vuotiaana!

    VastaaPoista
  9. Kiitos tiedoista. Oletpa tehnyt oikein urakkatyön! Itselläni vatsavaivojen syyksi selvisi tärkkelys. Joten vilja, peruna, riisi ja maissi ovat satunnaista herkkua, josta seuraa myöhemmin vatsanväänteitä. Myös maito homogenoituna tai laktoosittomana on aina ollut myrkkyä. Onneksi sain lapsuuden viettää lehmien naapurina :)

    VastaaPoista